“Kinema udhëtuese” në zonat rurale

KinoWEb

Në periudhën prej 28.08.2020 deri më 09.09.2020, u organizuan 4 ngjarje në kuadër të aktivitetit “Kinema Udhëtuese” në zonat rurale në fshatrat Kamjan, Neproshten, Veshallë dhe Vratnicë. Qëllimi i ngjarjeve ishte promovimi i videos “Mali Shar – parku i ardhshëm kombëtar” () dhe përmes një bisede joformale për të njohur popullatën me përfitimet e deklarimit të parkut kombëtar. Materiali promovues (maska mbrojtëse ​​dhe çanta) u shpërndanë në të gjitha ngjarjet dhe i gjithë procesi u diskutua me popullatën.

Ngjarja e parë në fshatin Kamjan u organizua në vendin ‘’Te Dushku“. Vendi para muajit Shkurt 2020 ishte një deponi, por me iniciativë të madhe, angazhim dhefoto2 kino investime të popullatës lokale dhe komunitetit lokal, ajo u shndërrua në një vend pikniku shumë të bukur dhe në një park ku shumë qytetarë janë të pranishëm çdo ditë. Vendndodhja dhe furgoni i projeksionit tërhoqi një numër shtesë të vendasve (përveç të informuarve dhe të ftuarve më parë) për të qëndruar në vend dhe për të parë filmin, ku morën pjesë mbi 150 vendas. Ngjarja u mbulua nga RTV Kiss & Menada lokale të cilët krijuan një artikull të veçantë () për ditarin e tyre, por edhe për disa televizione dhe media kombëtare, të tilla si Telma () dhe të tjerët. Të ftuar në këtë ngjarje ishin përfaqësuesit e Shoqatës “Qendra për Gazetari Hulumtuese SCOOP-MAQEDONI“, Shkup i cili e përdori ngjarjen për të bërë më shumë intervista me njerëz të përfshirë drejtpërdrejt në organizimin e ngjarjes i cili do të jetë pjesë e një dokumentari mbi vlerat dhe procesin e shpalljes së Malit Sharr, park kombëtar.

Ngjarja e dytë në fshatin Neproshten u organizua në oborrin e shkollës fillore “Ekrem Qabej” ku morën pjesë mbi 100 vendas, shumica e të cilëve ishin të rinj. Një video e shkurtër e aktiviteteve dhe intervistave me vendasit u regjistrua në këtë ngjarje ().

Kishte gjithashtu 10 përfaqësues nga kompanitë e gjuetisë dhe prerjeve në grupe të përziera etnike të cilët dëshironin të bashkoheshin në diskutim dhe të cilët kryesisht janë kundër një parku kombëtar në këtë zonë. Të gjitha kërkesat e tyre u shkruan dhe u transmetuan institucioneve kompetente, si dhe ata u ftuan të marrin pjesë në forume publike dhe dëgjime publike ku të gjitha çështjet do të diskutohen hapur dhe në detaje.

Në ngjarjen e tretë që ndodhi në fshatin Veshallë në oborrin e shkollës fillore. “Besa” e cila ndodhet në zonën qendrore të fshatit morën pjesë rreth 60 banorë. Megjithëse Veshalla është një fshat i vogël me shumë banorë të dëbuar, ne u befasuam pozitivisht nga pjesëmarrja në ngjarje dhe interesi i banorëve. Vendasit ishin pozitivë dhe të interesuar për të shpallur Malin Sharr një park kombëtar, por ata duan më shumë investime dhe kështu të krijojnë mundësi të reja për këtë zonë. Mos deklarimi i malit Sharr si park kombëtar do të përkeqësojë më tej mundësitë tashmë të vogla dhe kushtet e vështira të jetesës, të cilat nga ana e tyre do të vazhdojnë të kontribuojnë në rritjen e frekuencës së zhvendosjes së banorëve jashtë vendit.

Ngjarja e katërt dhe e fundit e serisë “Kinema Udhëtuese” e cila u zhvillua në oborrin e një kooperativë të vjetër në fshatin Vratnicë morën pjesë rreth 50 banorë. Ngjarja u filmua nga një përfaqësues i Deutche Welle, i cili më parë kishte filmuar bukurinë natyrore të Malit Sharr. Vendasit janë të interesuar të shpallin Malin Sharr një park kombëtar për të ndaluar më në fund shkatërrimin dhe uzurpimin e natyrës që po ndodh jashtëzakonisht në këto zona. Ata shpresojnë që me shpalljen e një parku kombëtar, ndërtimi i hidrocentraleve të rinj do të ndalet përfundimisht njëherë e përgjithmonë, të cilat i bëjnë dëm të madh biodiversitetit. Por ata duan të përfshihen në detaje në të gjithë procesin dhe të dinë me hollësi se cilat janë përfitimet, dhe cilat janë kufizimet dhe humbjet e këtij parku kombëtar në të gjitha zonat e tij. Gjatë diskutimit të gjatë me qytetarët, shumica e tyre treguan për betejën e tyre të gjatë nga 2013 në 2019 për të ndaluar ndërtimin e hidrocentraleve në lumin Raqita në të cilin ata mbetën fjalë për fjalë vetëm, shpesh me një mburojë njerëzore për të luftuar me termocentralet dhe kompanitë e ndërtimit për të ndaluar ndërtimin e hidrocentraleve.

Ngjarjet e ardhshme të planifikuara për në fund të Shtatorit janë forume me njerëz lokalë dhe grupe të prekura të cilat do të marrin pjesë nga ekspertë në disa tema të tilla si: Bujqësia dhe kullotat, pylltaria dhe gjuetia, uji dhe turizmi. Të gjitha këto pyetje do të marrin përgjigje në këto forume dhe popullata do të informohet në detaje për mundësitë në parkun e ardhshëm kombëtar.

TIFF ODA ishte përgjegjëse për teknikën, tingullin dhe shfaqjen e filmit, i cili bëri që shfaqja të shfaqet në një mënyrë unike me një furgon të shndërruar në një kinema udhëtuese. Shfaqja u zhvillua në oborrin e shkollës fillore “Ekrem Qabej” i cili ndodhet në zonën qendrore në fshatin Neproshten. Vendndodhja dhe furgoni i projeksionit tërhoqi një numër shtesë të vendasve (përveç të informuarve dhe të ftuarve më parë), veçanërisht vizitorët e rinj këtë herë për të qëndruar në vend dhe për të parë filmin. Një video u regjistrua në ngjarje dhe deklaratat të shkurtra u morën nga vendasit për mendime mbi procesin e shpalljes së Malit Sharr një park kombëtar. Materialet promovuese nga projekti u shpërndanë për të gjithë të pranishmit – maska ​​dhe çanta mbrojtëse, të markuara me logon e fushatës dhe organizatave që mbështesin ngjarjen.

fotoKino1kino web

Ngjarja u hap nga Metin Muaremi, Kryetar i Qendrës për Edukim dhe Zhvillim – CED, i cili prezantoi të gjithë procesin e shpalljes së Malit Sharr për një park kombëtar, mbështetjen dhe bashkëpunimin me të gjitha institucionet dhe organizatat e përfshira në fushatën publike (MoEPP, GEF, UNEP, GIZ , MASH, Miqtë e Sharrit), si dhe aktivitetet e radhës të planifikuara. Pastaj u prezantua video “Mali Shar – park kombëtar i ardhshëm”, e cila u shikua me shumë vëmendje nga mbi 100 të pranishëm. Në bisedën jozyrtare, ata kërkojnë që kufijtë e jashtëm të ndryshohen dhe që fshatrat Neproshten, Varvara, Brezno, Tearcë, Jeloshnik e Vratnicë të mos përfshihen. Ata besojnë se zona më e shkatërruar sipas planit është në Tearcë dhe Vratnicë.

Lini një Përgjigje

Adresa juaj email s’do të bëhet publike. Fushat e domosdoshme janë shënuar me një *